Uncyclopedia:Foreign Office/+Nederlands/Archive

From Uncyclopedia, the content-free encyclopedia
Jump to navigation Jump to search

Galileo Galilei[edit]

File:Sistema solare.jpg
Het Zonnestelsel, zoals uitgelegd door Galileo. Jammer genoeg werd het niet begrepen.

Neemt gij, Galilei, uw dwaasheden terug in naam der Kerk? Zei ik dat de aarde rond de zon draait? Wat een kluns ben ik toch! Ik maakte maar een grapje... Deze terugneming is niet langer voldoende voor ons. Kniel nu neder en blaf gelijk een hond! Wuif nu uw arme gelijk een kip en zeg dat gij een uilskuiken zijt! Nobody expects the Spanish Inquisition!

Galileo Galilei was een wetenschapper, een filosoof, een astronoom, een wiskundige, een komediant, een mimespeler, een loodgieter, een postbode, in het kort een bezige bij. Maar bovenal was hij een notoire huichelaar, aldus de Rooms-Katholieke Kerk indertijd... en tegenwoordig.

Biografie[edit]

File:Galileo1.jpg
Een jonge Galileo.

De eerste jaren[edit]

Galileo werd geboren in Pisa in 1564 als zoon van een vader een moeder, vreemd genoeg. De vader, Emmergaard Galilei, stond bekend om zijn namenfantasie. We weten minder van Lovegijne Galilei-Botazzi, de moeder, behalve dat ze bezwangerd werd door Emmergaard.
In 1574 verhuisde de Galilei-familie van Pisa naar Firenze, wat erg onaangenaam was voor Galileo; hij was fan van FC Pisa welke op dat moment in de Champions League speelde.

Galileo als student.

In 1581 stuurde Emmergaard naar de Faculteit van Geneeskunde, bang dat zijn zoon een putjesschepper zou worden, zodat hij een rijke dokter kon worden. Maar Galileo, die niet eens een lever en een adamsappel kon onderscheiden, was niet erg begaan met zijn opleiding. Hij ging vaak niet naar lezingen, toonde geen motivatie en deed maar drie examens per jaar, waardoor hij een soldatenleven riskeerde. Uiteindelijk werd hij van school gestuurd toen hij in het gezicht van een leraar boerde, zodat hij interessantere onderwerpen kon bestuderen, zoals informatica, hydraulica, statistiek en anatomie.

Leraar[edit]

File:Galileo3.jpg
Galileo als leraar in Pisa.

In 1587 kwam er een grote verandering. Hij kende Guido van den Berg, de Minister van Onderwijs indertijd.
Zonder een diploma, maar met een geweldige kruiwagen, mocht Galileo lesgeven aan de Universiteit van Pisa. De aanbeveling werkte Galileo vaak tegen; zijn Ferrari werd enkele malen ondergekrast met teksten als "Mamma túa!" (Je moeder!)

Galileo kwam tijdens deze periode tot een paar geweldige inzichten, die de mensheid hebben verrast. Zo ontdekte hij:

  • Een bal op een helling rolt niet naar boven, maar naar beneden.
  • Als je glas laat vallen, breekt het.
  • Als je gras laat vallen, breekt het.
  • Een vloeibaar lichaam is niet handig.
  • Als je een houten en een loden bal van de Toren van Pisa laat vallen, kun je mensen raken en op je sodemieter krijgen.
File:Luiz Inácio Galilei.jpg
Luiz Inácio Galilei, Galileos broer, gouverneur-generaal van Brazilië. Weest wel, Guido van den Berg was de Minister van Buitenlandse Zaken.

Omdat Galileo in Pisa voor een hongerloon werkte, vroeg hij Van den Berg opnieuw om een aanbeveling. Uiteindelijk kreeg Galileo, mede dankzij een aantal kardinalen, een baan bij de Universiteit te Padova, als wiskundeleraar, met een salaris van 1.800.000 lire per maand, 13de maand, 30 dagen betaald verlof en een parkeerplaats in de universiteitsgarage.

Opnieuw had Galileo briljante ingevingen, zoals:

  • Ook dieren laten scheten.
  • Als iemand in het water gaat liggen, zinkt hij.
  • Een thermometer meet temperatuur.
  • Je kunt een gas samenpersen, maar wat heb je eraan?
  • 's Zomers is het warm.
  • 's Winters is het koud.
  • Tijdens de lente en herfst is het alles maar zo-zo.
  • Als je een kom water verwarmt en je drinkt het water, brand je je tong.

Galileo werd in deze periode niet belangrijk door de simpele colleges, maar door zijn privé-lezingen; die zorgde voor de spreiding van zijn ideeën. Hij had namelijk veel beroemde studenten:

  1. Silvio Berlusconi
  2. Michael Schumacher
  3. Willem van Oranje
  4. Template:GEBRUIKERSNAAM
  5. Wesley Sneijder
  6. Rita Verdonk
  7. Leopold II

Zo rond 1600 was Galileo vooral bezig met het maken van gereedschap als kompassen.
Ook vond hij uit.

  • De goniometer
  • Het vierkant
  • De liniaal
  • Vuur
  • Het ontzettend handige twaalftallige rekensysteem
File:Telescopio lx200 10.jpg
Galileo's eerste bril, bewaard in het Museum van Héélen Ouden Dingen te Brussel.

Telescoop en astronomie[edit]

Rond 1610 vond Galilei de telescoop uit, om naar de lekkere stoot van een buurvrouw als ze in bad zat. Vergaande studies maakte de lens steeds preciezer, en de buufs privacy minder. Tussen zijn gluursessies door besloot Galilei ineens zijn telescoop de lucht in te richten. Zo had Galilei niet alleen het vrouwelijk lichaam, maar ook hemellichamen ontdekt, en dit laatste werd zijn tweede obsessie. Galilei bestudeerde de hemel om de positie te bepalen van de zon, de maan en zijn geparkeerde auto.
Al deze bevindingen werden gebondenin de Sidereus Nuncius, die werd uitgebracht inder de titel Miranda Ontbloot, om de verkoop te verbeteren.

Men moet begrijpen dat er in die tijd veel kosmologische modellen waren. In de meest doorgrondde theorieën kwamen volgende modellen voor:

  • Het Ptolemaische model: de aarde is het midden van het Universum, de zon en de andere planeten draaien er rond, er zijn geen andere sterrenstelsels, marsmannetjes bestaan niet, er zijn alleen maar mensen, laten we alleen maar aan onszelf denken, we zullen toch maar 100 jaar leven. Dit model werd zeer gewaardeerd door de Rooms-Katholieke Kerk, vooral om dat "om zichzelf denken".
Een voorbeeld van het tweedimensionaal model.
  • Het tweedimensionaal model: gecreëerd in 1486 door de wetenschapper S. Ter Renschyn. De aarde is een plat vlak en eindigt drie kilometer van de Via Aemilia bij de splitsing met de tolpoort van Melegnano. Als je verder gaat val je. Als je valt, ben je machteloos. Dit model werd zeer gewaardeerd door de Kerk omdat de tolpoort van Melegnano door Jezus werd vermeld in de Bijbel en dus klopt met het Heilige Schrift.
  • Het Vrijewilmodel: de Aarde is in het midden van het helaal. De andere planeten en de zon draaien daar omheen in een allesomvattend uurwerk dat God zelf repareert als er iets stroef loopt. Hij vraagt nooit voor geld, zelfs niet tijdens feestdagen, maar hij werkt niet tijdens zondagen. De sterren zijn in de laatste ringen gezet en daar omheen zit een beschermend laagje van dubbel glas. Alles perfect, onaantastbaar en veilig voor altijd. Duidelijk, behalve de titel; waar is de vrije wil? De Kerk was enthousiast, eindelijk een model dat ondanks de opleggende aard de gelovigen het idee geeft een democratie te zijn.
  • Het Zoukunnenmodel: De Aarde is in het midden van een oneindig heelal, maar het zou kunnen dat er leven op een andere planeet is, namelijk op Uranus. Hier was de Kerk ook blij mee, immers staat in de Bijbel dat op de achtste dag God andere planeten schiep waaronder de bruisende planeet Uranus.
  • De Mangatheorie: Naast de Aarde zijn er nog andere werelden, zoals de Pokémonwereld. Maar als je daarheen gaat verstoor je het tijd-ruimte-continuüm en vergaat alles. De Kerk keurde ook dit idee goed, omdat de legendarische held van deze Pokémonwereld een deel van de Dag des Oordeels zou zijn, namelijk As.

Intussen ontdekte Galilei steeds meer over het sterrenstelsel. Zo ontdekte hij Saturnus, Venus, de manen van Jupiter en dat iemand zijn auto aan het jatten was. Gewapend met al deze bevindingen was Galilei klaar om van de daken te schreeuwen dat Copernicus gelijk had. Copernicus belde al snel naar Galilei dat hij zich niet met andermans zaken moest bemoeien, maar dat hinderde hem niet, al kreeg hij het zo al snel aan de stok met de autoriteiten, waaruit eens te meer blijkt dat we nu in een veel vrijere samenleving vertoevenTemplate:Bron?.

Discussie met de Kerk[edit]

Galilei toonde zich een echte pechvogel. De Kerk keurde alle heelalmodellen goed, behalve Doutzen Kroes de zijne.
Daarop schreef Galilei het boek Dialoog met de Wereldheersers, die, opnieuw om de verkoop te verbeteren, het uitbracht onder de titel Graaf Roodenooren.
Hetzelfde jaar moest Galilei voor de rechtbank verschijnen, samen met Silvio Berlusconi en Enzo Ferrari en werd veroordeeld voor huichelarij.
Galilei, die zich het "vurige" einde van F. Lamborghini herinnerde, gaf toe aan de aanklacht en werd vervolgens vernederd door Inquisiteurs. Hij moest:

  • Zijn eigen winden ruiken
  • Blaffen als een hond
  • In zijn eigen gezicht kwatten
  • Het Italiaanse volkslied vertalen naar Latijn en Occitaans
  • Zijn achterwerk schoonmaken met een rasp
  • Urineren op zijn eigen manuscript

Na deze straf werd Galilei met Professor Barabas' teletijdmachine teruggestuurd naar zijn tienertijd en kreeg levenslang huisarrest van zijn moeder.

Galilei stierf op 8 januari 1642. Zijn laatste woorden waren: Template:C groot

Recent[edit]

De tombe heden ten dage, dankzij Benedictus XVI.

In de volgende eeuwen werd het standpunt van de Kerk tegenover Galileo veranderd: de Heilige Stoel stond toe een mausoleum in de Kerk van het Heilige Kruis in Florence te bouwen en Galileo's boeken over de aardrotatie werden van de Zwarte Lijst gehaald, zodat iedereen het belang van zijn ontdekkingen zou begrijpen. Slechts één man van de Kerk had er iets op tegen: Benedictus XVI, die 2 dagen na zijn verkiezing tot Paus het proces tegen Galileo heropende en hem veroordeelde tot levenslang. Het kon hem helemaal niets schelen dat Galileo al 4 eeuwen dood was. Integendeel: hij liet het graf volledig afsluiten, en het stoffelijk overschot zal met een stofzuiger opgezogen worden om plaats te maken voor zijn geliefde Duitse herder Adolf.

Uitvindingen[edit]

Naast de bestudering van sterren en planeten, wordt Galilei ook bewonderd om enkele belangrijke uitvindingen, zoals:

  • Vliegtuig
  • Metronoom
  • Werkbank
  • Flipperkast
  • Fietsventieldopjesfabrieksarbeidersloonstrookjessysteem

Zie ook[edit]

Categorie:Persoon Categorie:Wetenschap

en:Galileo

Sherlock Holmes[edit]

Holmes, kijk hier eens.
Wat is dat, Watson?
Het lijkt op een soort encyclopedie...
Nee, Watson, dit is de Oncyclopædia Neerlandica!
Maar, Holmes, hoe weet je dat?
Kijk eens naar het logo in de linkerbovenhoek. Het is geen bol, maar een aardappel. Dat is het logo van de Oncyclopædia Neerlandica.
Opmerkelijk, Holmes.
Uitmuntend, mijn beste Watson. Laten we nu een blik werpen op dit artikel.
Holmes, jij bent het onderwerp hiervan!
Uitmuntend, mijn beste Watson. O lieve hemel, wat is dit een mismaakte bak vol onzin.
Holmes, ik denk dat we dit moeten herschrijven.
Wat "we", Watson?
Wat "wat we", Holmes?
Jij bent de betere schrijver, Watson. En ik ben momenteel bezig met de Zaak van de Verloren Munten.
Goed, Holmes.
O, en Watson... houd wel een oncyclopedische toon aan.


Sherlock Holmes was een wereldberoemde privédetective in de twintigste eeuw. Zijn uitzonderlijke vaardigheid aangaande logica en observatie maakte hem één der meest gevraagde onderzoekers indertijd. Zijn kompaan, dr. John H. Watson, met welke Holmes een appartement deelde aan de Baker Street, beschreef veel van de zaken onder het pseudoniem Sir Arthur Doyle. Vandaag de dag is hij met pensioen en is niet van plan één dezer dagen in het vak terug te keren.

Biografie[edit]

Holmes werd geboren in 1854. Hij toonde als achtjarige veel talent op de viool. Door gebrek aan oefening zou dit talent echter verwateren, zodat tegen de tijd dat ik met hem kwam samenwonen, zijn versie van Paganini ondragelijk werd.

Holmes studeerde aan de Sidney Sussex Universiteit, alwaar hij chemie studeerde. Hij zou later de hele school opblazen, waarna hij zou uitvinden dat de dader niemand minder was dan hijzelf. Volgens Holmes zou aan deze school wiskundeleraar James Moriarty zijn aartsvijand worden, door een dramatisch potje schaak dat Holmes al in drie beurten verloor. Na het afstuderen wilde hij zijn chemiekennis gebruiken voor een baan bij Scotland Yard. Hij werd echter geweigerd vanwege een paar pijnlijke redeneringen aangaande de hoofdcommissaris. Holmes zette daarom een privédetectivebureau op, de eerste in zijn soort.

Toen ontmoette ik Holmes, waarna wij samen de Studie in het Rood oplosten. We losten nog vele zaken op, zoals het Teken van Vier. Er volgde een stortvloed aan zaken tussen 1888 en 1904, waarna Holmes pensioen nam en vertrok naar het Sussex Laagland. Na een onderzoek dat ik naar de boeken had gedaan welke hij van de bibliotheek had geleend, die vooral over bijenkorven en –steken gingen, kwam ik tot de conclusie dat Holmes van plan was om wespenhouder te worden. Gelukkig had ik het mis.

De Grote Leegte[edit]

Tussen 1891 en 1894 scheen Holmes van de aardbodem te zijn verdwenen. Er werd gedacht dat hij was gedood in een gevecht tussen hem en zijn aartsvijand, professor Moriarty. Zijn fans hebben deze driejarige periode De Grote Leegte genoemd. Er is helaas geen gangbare theorie aangaande zijn verdwijning.

Ah, je bent er weer, Holmes. Heb je de zaak opgelost?
Daar lijkt het wel op, Watson. Een groep van Egyptische criminelen probeerde de munten via Londen naar Amsterdam te smokkelen.
Wat een lage streek! Hoe kwam je daar achter, Holmes?
Alas, dan voel ik dus nogal overbodig. Het stond allemaal op overlegpagina’s van Oncyclopedia.
We hebben altijd nog Londen, Holmes.
Ik zie dat je al een redelijk stuk hebt herschreven, Watson.
Dat doet me ergens aan denken, Holmes. Vertel over de tijd dat je weg was.
De Grote Leegte, zoals mijn volgelingen het noemden.
Precies.
Nou, Watson, ik moet wel zeggen dat jouw geschreven versie van die jaren echt spectaculair was.
Dank je, Holmes.
Misschien een beetje overdramatisch, hoewel je me mooie vaardigheden toekende. Maar nee, ik ben nooit naar de Reichenbachwatervallen geweest, zoals jij beschreef, waarin ik "worstelde met Moriarty en van een aardig hoge klip viel. Niets daarvan. Sterker, ik was niet op deze aarde.
Want jij was in een konijnenhol gevallen.
Watson, ik kan je verzekeren dat dat absoluut niet door mijn cocaïneverslaving kwam, het was allemaal de bedoeling. En ik loste inderdaad de Zaak van de Gestolen Taarten op, zoals jij helaas nog niet hebt beschreven...
Moment, Watson, dan herschrijf ik eerst dit stuk over de Grote Leegte.

Holmes zelf beweert dat hij gevangen was in Alice's Wonderland. Toch kan ik de waarheid onthullen en zeggen dat zijn cocaïnegebruik leidde tot de Grote Leegte.

Het begon allemaal toen Holmes en ik in ons kantoor aan Baker Street verbleven. Holmes was hard aan het nadenken over een zekere zaak aangaande een massief gouden fonograaf - welke ik ooit nog eens moet beschrijven - toen hij naar zijn pijp greep. Helaas was hij niet geconcetreerd en pakte hij derhalve zijn cocaïne. Het was duidelijk dat hij te veel innam, aangezien hij al snel op de grond neerzakte.

In eerste instantie dacht ik dat de beste man dood was. Ik haastte mij naar zijn zijde, in een poging een diagnose te kunnen maken. Ik vreesde het ergste toen ik hem naar het Sint-Mariahospitaal bracht en de artsen aldaar bevestigden mijn angst. Holmes' cocaïneverslaving had een coma veroorzaakt. Dat was de Grote Leegte, een drie jaar durende coma veroorzaakt door een overdosis.

Wat zeg je nu, Watson? Beweer jij dat het alles een hallucinatie was te wijten aan een driejarige cocaïnecoma?!
Zoiets heb ik nooit gezegd, Holmes.
Zeker, Watson?
Zeker, Holmes.
Juist. Ik trek mij even terug naar mijn cocaïnefles. Dat was immers nog legaal in de laat-Victoriaanse periode.
Als je je maar heel eventjes terugtrekt.

Werkwijze[edit]

Nu, Holmes, zou ik het graag over je werkwijze willen hebben.
Uitmuntend, mijn beste Watson.

Deducerende redenering[edit]

Holmes, jouw handelsmerk is toch wel jouw formidabele observatievermogen gecombineerd met jouw logische redeneringen.
Uitmuntend.
Sterker, ik meen mij te herinneren dat ik naar het Intellecteigendomkantoor ben gegaan en een copyright heb aangevraagd op Holmesdeductie®. Als het goed is verschijnen er nu copyrighttekens® na het woord Holmesdeductie®.
Watson, je kent mijn mening over de commercie ingaan.
In ieder geval, laten we het hebben over Holmesdeductie.
Wel, het was tijdens de 19de eeuw, despiet de lomende fretten van de Crimeaanse War, de Industriële Revoluite en explosieve disentrie, dat ik het perfecteerde; de analytische techniek van het asessen van avelebaar evidens, waarbij ik laakelhoeden en de constructie van een vreemwrok mettin evaluaat waaruit de meest probabale outkom emergeert.
Juist.
Bijvoorbeeld, Watson, weet ik dat je in Afghanistan bent geweest, door je medische ervaring, je militaire ervaringen, je huidskleur en de oorlogswond op je linkerarm. Daarvoor heb ik geen ongeoorloofde hypotheses nodig.
Opmerkelijk!
Uitmuntend, mijn beste Watson. Welnu, laten we kijken of wij Holmesdeductie® kunnen gebruiken om details over de lezer te weten te komen.
Oh, eh... Ja. De naam van de lezer is Template:GEBRUIKERSNAAM.
Watson, je verzuimt te redeneren naar aanleiding van die observatie! Denk na over het potentieel van dit ene stukje informatie.
Ach ja, natuurlijk. Ik kan afleiden dat zijn gebruikerspagina Gebruiker:Template:GEBRUIKERSNAAM heet en zijn overlegpagina Overleg gebruiker:Template:GEBRUIKERSNAAM.
Watson, Watson, Watson.
Maar Holmes, kan het niet zijn dat jij te vaak Holmesdeductie® gebruikt?
Watson, je weet toch dat de reden van mijn ingaan op persoonlijke details? Ik lijd aan een dwangobsessief deduceringssyndroom. Een gave én een vloek.
Maar wat, Holmes, als hedendaagse criminelen je zaken bestuderen en exact kunnen bepalen wat de pakkans is en dus Holmesdeductie® ironisch genoeg gebruiken als basis voor hun plannen?
Watson, er zijn altijd... andere technieken.

Holmesdeductie® is één van Holmes' meest bekende vaardigeheden, een methode die de eeuw heeft doorstaan en nuttig is gebleken bij politiezaken. Holmes is in staat om een meest logische conclusie te trekken zonder ongeoorloofde hypotheses te gebruiken. Zo wist hij in Een Studie in het Rood te mijn verleden in Afghanistan te achterhalen, puur door te kijken naar concreet bewijs en afleidingen van dat bewijs. Zou Holmesdeductie® ooit falen, stelt Holmes, heeft hij goede ondervragingstechnieken achter de hand.

Voilà, dat moet genoeg zijn wat betreft Holmesdeductie®.

Vermommingen[edit]

Welnu, Holmes... Holmes, waar ben je?
Sherlock Holmes?! Jij kent Sherlock Holmes?!
Wie ben jij en waar kom jij vandaan?
Ik ben de Dokter.
Wie?
De Dokter. Tijdheer Gallifrey, 903 jaar oud. Nooit van hem gehoord?
... ... ... Holmes, normaal zijn je vermommingen beter.
Aha, Watson, je observatievermogen gaat al vooruit. Wat was de clou? Sijpelde mijn Cockney accent door of was de sjaal te kort?
Nee, Holmes. Maar je vermomde je toen ik het net had over vermommingen.
Je hebt gelijk, Holmes, voortaan moet ik daarin zorgvuldiger zijn.
Toch ben je een heuse Maestro Incoginito, Holmes. Je bent totaal onherkenbaar in kostuum.
Dat is waar, Watson.
Eén moment, Holmes.

Holmes is een meester in vermommingen. Hij heeft mij door de jaren heen al vaak in de maling genomen met zijn methodes, zoals in Een Boheems Schandaal en De Man met de Verdraaide Lip. Niet alleen weet hij zich excellent te vermommen, zijn acteerkwaliteiten sluiten daar perfect op aan. Hierdoor heeft hij menigmaal undercover kunnen gaan om bewijs te verzamelen.

Zeg Holmes, heb je ooit over eventuele risico's nagedacht, zoals arrestatie door de politie?
Wat bedoel je, Watson?
Holmes, je deed net dr. Tardies na. Zover ik weet is hij staatsvijand en in staat zijn gezicht te veranderen, dus zelfs als je je ware identiteit zou onthullen, zou je verdachte zijn. Wat dan, Holmes?
In dat geval, Watson, zou jij uiteraard de borgsom moeten betalen.
Holmes, Holmes, Holmes.

Wapens en vechtkunsten[edit]

Holmes, klopt het dat je ooit een gevierde worstelaar bent geweest?
Nou, ik heb wel enige tijd geboxt aan de universiteit...
Je bent echter beter in de Oosterse vechtkunsten, neem ik aan.
Ja, maar welk nut hebben die als we zwepen en revolvers hebben, Watson?
Juist. Ik zal dit kladschrift gelijk schrappen en het vervangen door een kleine notitie.

Hoewel Holmes enkele vechtkunsten beheerst en een redelijke boxer is, geeft hij de voorkeur aan zijn pistool. Hij bezit ook een zweep, waarschijnlijk in een poging Indiana Jones te imiteren, maar de daarbij behorende techniek heeft hij nog niet onder de knie.

Kennis[edit]

Holmes, jij bent een geleerd man.
Uiteraard. Immers, alle kennis komt van pas bij het vak van de detective.
Zoals het feit dat de aarde rond de zon draait.
Dat is... een uitzondering...
Net als de klassieke talen en politiek...?
Nutteloze dingen maken de hersens alleen maar rommelig.
Toch gebruikte je je kennis aangaande deze laatste zaken in een aantal zaken...
... ... ... Watson, is het je ooit opgevallen hoe rommelig ons appartement eruit ziet?
Laten we deze paragraaf maar helemaal schrappen...

Overig[edit]

Professor Moriarty[edit]

Laten we het over professor Moriarty hebben.

Holmes' grootste vijand is professor Moriarty, het Londense criminele meesterbrein. Holmes beweert dat Moriarty, voormalig wiskundeleraar, zich naar het kwaad toekeerde en een enorme criminele operatie aan het plannen was die Holmes in Het Laatste Vraagstuk wist te voorkomen.

De Napoleon der Criminaliteit, Watson! Hij is de voorloper van de moderne superschurk. Te intelligent voor deze wereld.
Holmes... Wás hij wel een echte schurk...?
Vraag toch niet naar de bekende weg, Watson!
Hoe kan het dan dat hij slechts in twee verhalen voorkomt, waarvan één gelogen was?!
Wat...?
Hij kwam voor in Het Laatste Vraagstuk, het fictieve rapport van de Grote Leegte en de Vallei der Angst, waar hij ondanks zijn rol nooit zelf verscheen. De enige zaken... wat ik nu ga noteren.

Echter, nu dat we weten dat Het Laatste Vraagstuk pure fictie was, was Moriarty's enige rol in De Vallei der Angst, waar hij verzuimde zelf ten tonele te verschijnen. Sommige mensen beweren dat professor Moriarty een hersenspinsel van Holmes' kant was of een echt persoon aan wie Holmes ten onrechte onopgeloste misdaden toeschreef.

Watson, wil je zeggen dat...
Ja Watson, je kreeg last van schizofrenie bij het oplossen van de bovengenoemde zaak!
Je wilt zeggen dat Moriarty nooit heeft bestaan?! Belachelijk! Hij versloeg niet alleen mij, maar ook de data zelve! En nee, de cocaïne doet mij geen psychologische schade!
Holmes, volg mij alsjeblieft naar dokter Freuds kantoor. Ik vrees dat je imkerbezigheden je toestand hebben verslechterd...

Nalatenschap[edit]

Maar voordat we gaan, Holmes, moeten we het hebben over je nalatenschap.
Uitmuntend, mijn beste Watson. Geef mij maar het toetsenbord.

Holmes is simpelweg de beste detective in de geschiedenis; een zo intelligente en vaardige man zal waarschijnlijk nog bejubeld worden tot na de 24ste eeuw. Musea zijn zonder twijfel reeds begonnen met operaties om zijn oneindige wijsheid te herdenken. Zijn Holmesdeductie®, zijn vermommingen, zijn revolvervaardigheid, zijn kennis en uiteraard zijn eeuwige strijd met Moriarty zijn zaken die elke geschiedenisdocent de komende milennia zijn pupillen moet leren.

Dat volstaat wel, denk je niet, Lars?
Holmes?
Ja?
Je weet dat dit uiterst arrogant is, hoop ik.
Watson, wil je nu beweren dat die lui bij Scotland Yard op mijn niveau zijn?!
Als die lui de zaken niet hadden voorgelegd had je alleen wat zitten lurken aan die cocaïnepijp van je. O, um, sorry voor die platte uitspraak.
En dan had ik misschien door mijn scheikundige experimenten een erelid van de Koninklijke Wetenschapsassociatie geworden!
Holmes, weet je wat mij echt bang maakt?
Ik heb altijd gelijk.
...